Wednesday, March 1, 2017

Renuntam la Carti pentru Gadget-uri?!

Renuntam la Carti pentru Gadget-uri?!

Nu credeti ca am inceput sa ne tampim de-a binelea? Cine mai citeste o carte? Pentru extrem de multi dintre noi cititul unei carti a inceput sa se inscrie la capitolul "pierdere de timp"!
Cititul unei carti, chiar proasta fiind(!), este timpul in care gandim, ne raportam la niste valori, ne regasim sau nu intr-un context anume natural, cultural, istoric, familial, national etc. - socializam intim cu o stare la care ne raportam ca oameni alaturi de alti oameni, de esenta umana. 
Cartea ne face sa nu ne instrainam de noi insine ca fiinte umane! 
Cititul unei carti este ca si dalta sculptorului care scanteiaza si da viata unei bucati de piatra, ca si natura care da viata si frumusete elementelor care o compun.
Normal, este mult mai usor sa privim ore intregi ecranul unui telefon mobil, laptop etc. si sa ne amuzam de tot felul de prostioare, platitudini si superficialitati. Pentru ca este mult mai usor sa injuri, sa spui prostii decat sa vorbesti frumos. Ca sa vorbesti frumos, civilizat trebuie sa gandesti, sa treci prin filtrul ratiunii cele pe care vrei sa le exprimi.
Ori este mai usor sa tastezi un gadget si sa "imprumuti" gandurile altuia - culmea! - care nici el nu gandeste!  Deci pasim, fara sa ne dam seama, din superficialitate in superficialitate incat si atunci cand ne privim in oglinda vedem parca pe altcineva - ne instrainam chiar fata de noi insine!
Unde vom ajunge continuand asa?

No comments:

Post a Comment