Tuesday, April 25, 2017

Chiar e asa de vinovat Ilie Nastase? Mai vedeti ...

Chiar e asa de vinovat Ilie Nastase? Mai vedeti ... 
 Ilie Năstase a avut mai multe reacţii scandaloase în timpul meciului Cîrstea - Konta din Fed Cup, pentru care nu are niciun fel de scuză, însă trebuie evidenţiate şi motivele care l-au scos din minţi pe fostul lider mondial. "Nasty" a fost eliminat din cauza limbajului, iar înainte de a părăsi arena le-a jignit şi pe Anne Keothavong şi Johanna Konta, căpitanul, respectiv prima rachetă a Marii Britanii.
Oficialii partidei au gestionat fără profesionalism incidentul, luând mai multe decizii ciudate, atât înaintea, cât şi după ieşirea nervoasă a căpitanului nejucător al României.
În primul rând, trebuie spus că tensiunea plutea în aer încă de la vestiare, primul lider ATP din istorie fiind desfiinţat de toată presa britanică în dimineaţa de sâmbătă! Jurnaliştii din Insulă, mai exact cei de la "Daily Mail", scormoneau după un subiect de scandal încă de vineri, trimiţându-i mai multe întrebări chiar şi reporterului ProSport, care au rămas însă fără răspuns. 
Totuşi, aceştia şi-au atins scopul, iar două glume neinspirate făcute de poznaşul Năstase au fost preluate drept remarci rasiste şi sexiste.
Presa vuia cu câteva ore înainte de startul barajului de menţinere în grupa Mondială II, iar Năstase le răspundea în termeni duri ziariştilor britanici, pe care îi descria ca fiind "nişte cretini aflaţi în goana după senzaţional". 
Printre derapajele marcă înregistrată, "Nasty" a ridicat însă o problemă cât se poate de serioasă: "Ştiţi cine este supervizor la România cu Marea Britanie? O englezoaică. De ce n-au scris nimic despre asta? Este normală treaba
asta? Este ca şi cum ar juca România cu Anglia la fotbal şi arbitrul ar fi român", a spus Năstase la Digi24.


Ei bine, şefii Federaţiei Inernaţionale a Tenisului (ITF), care, ca o coincidenţă, sunt tot britanici, ar trebui să clarifice situaţia! De ce a fost numită o conaţională a jucătoarelor din echipa oaspete, pe numele ei Victoria Clutterbuck, să vegheze la respectarea regulilor într-un meci de o asemenea importanţă? 
Pentru oamenii mai puţin familiarizaţi cu regulile sportului alb, supervizorul are o putere foarte mare în timpul unei partide de tenis, putând întoarce, de exemplu, orice decizie a arbitrului care nu vizează jocul propriu-zis.
În cazul nostru, un arbitru care de-a lungul timpului a fost criticat de mai mulţi jucători renumiţi.
Andreas Egli din Elveţia, arbitrul principal al meciului dintre Cîrstea şi Konta, încheiat cu scorul de 2-6, 3-6, nu mai oficiază în circuitele WTA şi ATP, arbitrând doar partide organizate sub egida ITF. În restul timpului, acesta supervizează meciuri în turneele de Grand Slam, fiind practic coleg de breaslă cu Victoria Clutterbuck, supervizorul de la România - Marea Britanie. 
Egli a fost agresat verbal de Năstase, însă românul nu este primul personaj cu care elveţianul intră în conflict. De exemplu, acesta a fost insultat şi mai tare de fostul lider mondial Lleyton Hewitt, care i s-a adresat în
trecut cu apelativul "handicapat".

Stilul de arbitraj al lui Egli a generat scandal şi în alte meciuri oficiale. Într-o partidă disputată la Wimbledon, în anii '90,
italianul Andrea Gaudenzi a strigat către acesta: "Nu eşti bun de nimic! Du-te dracului". 
Un alt eveniment intens mediatizat a avut loc la Roland Garros, când David Nalbandian din Argentina a făcut un scandal monstru după ce elveţianul, în calitate de supervizor, nu a intervenit peste o decizie total greşită a arbitrului de scaun.
Bineînţeles că toate ieşirile de mai sus sunt de condamnat, dar ele ar putea reflecta şi o oarecare incapacitate a elveţianului de a gestiona meciurile tensionate, aşa cum sunt cele din competiţii precum Fed Cup.

În meciul Cîrstea - Konta, arbitrul Egli şi supervizorul Clutterbuck au defavorizat echipa României în trei momente, generând un haos total în arena din Mamaia:

Eliminarea lui Ilie Năstase - recunoscut drept un tip care se inflamează uşor, "Nasty" a fost eliminat după ce l-a întrebat pe arbitrul de scaun Jaume Campistol (Spania): "Care dracu' e problema ta? Nu suntem la operă!". 
Scena a avut loc imediat după ce arbitrul de scaun îi avertiza pe spectatorii gălăgioşi că echipa va avea de suferit dacă nu vor face linişte. 
De notat că Năstase le-a jignit pe britanice şi pe un director al ITF abia după ce Egli a decis să-l trimită, atenţie, în afara arenei! Niciodată un jucător sau un antrenor nu primeşte o astfel de pedeapsă în timpul meciului, nici măcar pentru expresii mult mai dure. Avem exemplele sportivilor enumeraţi mai sus, care au fost sancţionaţi abia după încheierea
partidelor. 
Monica Niculescu a sărit şi ea în apărarea căpitanului, spunându-le britanicelor: "Aşa e în Fed Cup, nu înţeleg de ce vă
plângeţi".

Oficialii partidei au folosit-o pe Simona Halep pe post de announcer: după modelul meciurilor de fotbal, constănţeanca i-a îndemnat la calm pe spectatorii care le-au deranjat pe britanice. Este o situaţie fără precedent în tenis, ţinând cont că arbitrii sunt cei însărcinaţi să-i avertizeze pe suporterii problemă, care trebuie identificaţi şi, dacă este cazul, evacuaţi. Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât presupusele reacţii ale spectatorilor au fost reclamate de Konta, şi nu de arbitru.

Cea mai revoltătoare decizie a tandemului Egli - Clutterbuck a fost luată un game mai târziu, când Johanna Konta şi-a pierdut serviciul (scor 6-2, 1-3)! Sorana era pe val, iar Johanna a izbucnit în lacrimi, afectată se pare de evenimentele relatate mai sus. Decizia arbitrului şi a supervizorului a fost, din nou, una incredibilă, aceştia permiţându-i britanicei să meargă la vestiare. 
În niciun caz cei doi nu sunt acoperiţi de regulament, pentru că partidele de tenis pot fi întrerupte numai în cazul unor incidente grave sau atunci când una dintre jucătoare are probleme fizice, nu şi atunci când sportivele clachează psihic. 
A urmat o pauză de 20 de minute, iar Cîrstea a fost scoasă din ritm, nemaicâştigând niciun game la revenirea pe teren.
oate aceste evenimente au fost tratate subiectiv de publicaţiile din afară, care au pus tunurile pe Ilie Năstase - aşa cum era şi normal, însă nimeni nu a scos un cuvânt despre deciziile greşite ale oficialilor ITF. 
Mai mult, Sorana Cîrstea a fost ironizată de jurnaliştii britanici după ce a criticat-o pe Johanna Konta, acuzând faptul că Federaţia Internaţională protejează echipa Marii Britanii.
Dar singurul vinovat de haosul creat la Mamaia a fost găsit Ilie Năstase, căruia ITF i-a retras acreditarea, ponegrindu-l printr-un comunicat redactat la Londra. 
Evident că această sancţiune nu-l afectează prea tare pe fostul lider mondial. 

1 comment:

  1. Eu cred ca incepem sa explodam. Ne-au acaparat cu suflete si vise cu tot, ne-au modificat mersul istoriei intorcandu-ne mereu in Evul Mediu. Ca sa nu mi se mai spuna ca atac BOR ma mir mai mult de una singura: daca Stefan cel Mare construia biserici drept multumire pentru victorii, Patriarhul Multpreafericit pentru ce ridica o catedrala? Drept multumire iudelor masoni ca ne-au vandut din nou pe treizeci de arginti?
    http://mariadakhel.blogspot.ro/2013/02/saracie-cu-ciucuri.html

    ReplyDelete